Infosök & källkritik

Det första steget i all informationssökning är att definiera en fråga: vad är det egentligen jag vill veta?

Börja din sökning i ett uppslagsverk. Då får du en bra sammanfattning av ämnet och dessutom tips på sökord och synonymer. Ju mer du vet om ett ämne, desto lättare är det att hitta bra information.

Att hitta i ett uppslagsverk

Det finns olika slags uppslagsböcker. En del uppslagsböcker handlar bara om ett ämne, till exempel historia, länder i världen eller sjukdomar och hälsa.

Andra uppslagsböcker handlar om allt! Det gör till exempel Nationalencyklopedin (NE) och Bra Böckers Lexikon. Då får inte all information plats i en och samma bok, utan man måste dela upp informationen i flera böcker. Nationalencyklopedin består av tjugo böcker!

Ett uppslagsverk är som ett enda stor register. Alla uppslagsord står efter varandra i bokstavsordning. På bokens rygg står vilka bokstäver som fått plats i just den boken.

NE.se

Nationalencyklopedin finns dessutom i en onlineversion, NE.se. Njudungsgymnasiet abonnerar på NE.se. Elever och lärare på skolan har dessutom möjlighet att skapa ett personligt konto som går att använda hemifrån.

Pernilla Lönner

Bibliotekarie