Högskoleförberedande program

På Njudungsgymnasiet finns fem högskoleförberedande program inom ekonomi, estetik, naturvetenskap, samhällsvetenskap och teknik. Välj något av dessa program om du vill studera vidare efter gymnasiet!

Dessa utbildningsalternativ ger en bra studiegrund för fortsatta studier på högskola eller universitet, framförallt inom det aktuella programmets område.

För att du ska förberedas för högskolestudier ingår mer engelska och svenska eller svenska som andraspråk än på yrkesprogrammen. Examensmålen betonar vetenskaplighet och du får en allmänbildning som du har stor nytta av i både studier och arbete.

Behörig för högskoleförberedande program

För att vara behörig till de högskoleförberedande programmen krävs att du har godkänt betyg i totalt tolv ämnen:

• Svenska/svenska som andra språk
  • Engelska
  • Matematik
  • Ytterligare nio ämnen
    • För ekonomi- och samhällsvetenskapliga programmet ska fyra av de nio godkända ämnena vara geografi, historia, samhällsvetenskap och religion.
    • För naturvetenskapliga och teknikprogrammet ska tre av de nio godkända ämnena vara biologi, fysik och kemi.
    • För estetiska programmet gäller godkänt betyg i vilka nio ämnen som helst.

Krav för att få högskoleförberedande examen

För att få en högskoleförberedande examen ska du ha betyg på en utbildning som omfattar 2 500 poäng, varav godkända betyg i 2 250 poäng. Du ska ha genomfört ett gymnasiearbete med godkänt betyg samt ha godkänt betyg i följande kurser:

• Svenska eller svenska som andraspråk 1, 2 och 3
  • Engelska 5 och 6