Ekonomiprogrammet

Vill du ha en bred utbildning ska du välja ekonomiprogrammet. Den är högskoleförberedande och ger dig samtidigt goda möjligheter att direkt efter utbildningen få in en fot i arbetslivet.

Tillsammans med kompisar med liknande intressen får du lära dig om företagande, marknadsföring, juridik och hur människor tänker, känner och handlar.

Vi vill att du ska känna att du blir bättre på att ta eget ansvar. Vi varvar de vanligare arbetssätten i skolan med verklighetsanknutna och tematiska arbetssätt och prov eller redovisningar.

Efter utbildningen kan du till exempel läsa vidare till civilekonom, jurist, fastighetsmäklare, revisor, lärare eller polis.

Speciellt för ekonomiprogrammet är att du får möjlighet att bli Diplomerad Gymnasieekonom. Du får också driva ett eget företag inom Ung Företagsamhet och har goda möjligheter att få dina maximala 2,5 meritpoäng som kan behövas när du söker vidare till högre studier.

Inriktningar/profiler

Ekonomiprogrammet erbjuder två inriktningar – ekonomi och juridik. Inriktningen ekonomi ska ge kunskaper inom företagsekonomiska områden som redovisning, kalkylering, marknadsföring samt ledarskap och organisation. Inriktningen ger dig också färdigheter i att starta och driva ett företag.

Inriktningen juridik ska ge kunskaper om rättsordningens betydelse i ett demokratiskt samhälle och hur den påverkas av internationell rätt. Du utvecklar din förmåga att analysera och bedöma juridiska problem med hjälp av rättskällor och juridiska metoder.

Kurser i utbildningen

Programmet omfattar 2 500 gymnasiepoäng.

KurserPoäng
Gymnasiegemensamma kurser1 250 poäng
Programgemensamma kurser (företagsekonomi, juridik, moderna språk, psykologi)350 poäng
Inriktningskurser (t.ex. företagsekonomi, juridik, psykologi, matematik)300 poäng