Estetiska programmet

Estetiska programmet gör dig behörig till högskolan samtidigt som du får utveckla din musikaliska kreativitet i olika former. Du får jobba både live inför publik och i studio och du möter människor som brinner för samma saker som du.

Vårt mål är att lägga grunden för fortsatta studier i estetiska, humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen på högskolan. Statistiken visar att våra elever går vidare till studier inom många olika områden, så utbildningen ger dig en bra grund att stå på.

På estetiska programmet får du uppleva hur idéer omsätts i praktiken i form av konserter, föreställningar studio- och liveinspelningar med mera.

Vi samarbetar med musik- och näringslivet både inom och utanför kommunen och vår främsta samarbetspartner är den kommunala musikskolan, där flera av lärarna jobbar. Musikskolan har också många ensembler, vilket gör att vi kan erbjuda goda utvecklingsmöjigheter inom sång och de flesta instrument.

Inriktningar/profiler

Estetiska programmet erbjuder inriktningen musik. Inriktningen utvecklar ditt spelande och/eller sjungande samt förmågan att uppleva, utveckla, tolka och analysera din musik. Du får även möjlighet att fördjupa dig inom något musikområde.

Du kan välja att profilera dig antingen mot ytterligare musikkurser eller mot fler kurser i gymnasiegemensamma kurser och meritkurser.

Kurser i utbildningen

Programmet omfattar 2 500 gymnasiepoäng.

KurserPoäng
Gymnasiegemensamma kurser1 150 poäng
Programgemensamma kurser (estetisk kommunikation och konstarterna och samhället)150 poäng
Inriktningskurser (t.ex. ensemble och körsång, gehörs- och musiklära, instrument eller sång)400 poäng