Njudungsgymnasiet
Huvudmeny
Till startsidan
Lyssna

Hantverksprogrammet

På Hantverksprogrammet varvas praktiskt ateljéarbete med teoretiska kurser. Det är en kreativ utbildning där programmets målsättning är att ge grundläggande yrkeskunskaper inom hantverk.

Njudungsgymnasiet erbjuder som enda kommunala gymnasium i smålandsregionen, en floristutbildning. Under utbildningstiden får du möjlighet att lära dig mycket inom formgivning, material och arbetstekniker. Tyngdpunkten ligger på hantverksmässig framställning från idé till färdig produkt där färg och form har stort utrymme.

Entreprenörskap och kontakter med arbetslivet är viktiga delar i utbildningen. Hantverksprogrammet - Florist är ett lärlingsprogram med tre veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) i årskurs 1. Under årskurs 2 och 3 gör du halva din utbildning på ett lärlingsföretag, där du följer en egen handledare. Du har inflytande över placering av APL-plats.

Gemenskap, samarbete och respekt är byggstenar i vårt gemensamma arbete för att skapa en inspirerande och trivsam utbildningsmiljö eftersom vi integrerar alla årskurser. Egna initiativ och inflytande skapar goda förutsättningar för lärande och personlig utveckling.

Som florist kan du arbeta i en blomsterhandel, handelsträdgård eller annat serviceinriktat försäljningsarbete. Utbildningen ger en bra grund för vidare studier inom floristområdet. För vidare studier inom floristyrket finns yrkesvux och privata floristutbildningar.

Inriktning/profil

  På Njudungsgymnasiets floristutbildning får du lära dig grunderna i blomsterbinderi för olika tillfällen och högtider.

  Kurser i utbildningen

  Programmet omfattar 2 500 gymnasiepoäng.

  KurserPoäng
  Gymnasiegemensamma kurser600 poäng
  Programgemensamma kurser400 poäng
  Inriktningskurser500 poäng
  Programfördjupningar700 poäng
  Individuellt val200 poäng
  Gymnasiearbete100 poäng

  Du har alltid möjlighet att läsa kurser som ger grundläggande högskolebehörighet. Du som vill ha en mer teoretisk inriktning på dina studier utnyttjar det individuella valet och programfördjupningen för detta.

  ​Certifierad utbildning

  Floristutbildningen på hantverksprogrammet är en certifierad utbildning genom Foristernas Yrkesråd (F.Y.R.). Att var en certifierad floristutbildning innebär att skolan arbetar med Yrkesbeviset och följer den poängplan som är rekommenderad av skolverket.

  Yrkesbeviset är ett yrkesprov som skolan erbjuder, där du har möjlighet att visa dina färdigheter. En extern granskningsgrupp bedömer de arbeten du avlägger i provet och avgör om du når Yrkesbeviset. Att arbeta med Yrkesbeviset är en mycket spännande och utvecklande del av utbildningen.

  Hantverksprogrammet på Facebook

  SENASTE NYTT som berör hantverksprogrammet

  Det finns inga artiklar att visa.

  KONTAKT

  Kristin Elamsson

  Kristin Elamsson

  Lärare gy yrkesämnen
  Njudungsgymnasiet, Barn och Utbildning
  Telefon: 0383-975 780721415699, 072-141 56 99
  kristin.elamsson@vetlanda.se

  Daniel Björketun

  Daniel Björketun

  Rektor
  Njudungsgymnasiet, Barn och Utbildning
  Telefon: 0383-974 39
  daniel.bjorketun@vetlanda.se

  Eva Jacobsen

  Eva Jacobsen

  Studie o yrkesvägledare
  Njudungsgymnasiet, Barn och Utbildning
  Telefon: 0383-975 73, 072-522 84 10
  eva.jacobsen@vetlanda.se

  Senast uppdaterad 2017-08-16

  Norrvägen 6, 574 34 Vetlanda
  Box 106, 574 22 Vetlanda

  Telefon reception
  0383-975 50

  Verksamheten drivs av Vetlanda kommunlänk till annan webbplats