Natur­vetenskaps­programmet

På natur får du en bred utbildning med fokus på de naturvetenskapliga ämnena. Efter naturvetenskapliga programmet har du många val-möjligheter och du är behörig till de allra flesta högskoleprogrammen.

Du arbetar mycket med problemlösning i matematik men även i andra naturvetenskapliga ämnen. Du fortsätter att läsa främmande språk, du tränar dig i vetenskapligt arbetssätt och modelltänkande. Du utvecklar vana i att experimentera, vi arbetar mycket med laborationer och naturstudier. Du skaffar dig god vana att använda informationsteknikj när du uttrycker dig muntligt och i skrift.

Efter utbildningen kan du fortsätta dina studier och få ett spännande jobb som till exempel apotekare, journalist, sjuksköterska, jägmästare och många fler yrken.

Inriktningar/profiler

• Naturvetenskap – ger fördjupade kunskaper inom biologi, fysik, kemi och matematik.
  • Naturvetenskap och samhälle – ger kunskaper inom något av de naturvetenskapliga ämnena biologi, fysik, kemi samt samhällskunskap och geografi.

Kurser i utbildningen

Programmet består av 2 500 gymnasiepoäng.

KurserPoäng
Gymnasiegemensamma kurser1 150 poäng
Programgemensamma kurser450 poäng
Inriktningskurser300-400 poäng
Programfördjupningar200-300 poäng
Individuellt val200 poäng
Gymnasiearbete100 poäng

Du får den bredaste utbildningen och du får uppleva hur det är att studera i en naturvetenskaplig miljö. Det innebär såväl teoretisk problemlösning som spännande laborationer, exkursioner och studieresor. Du arbetar tillsammans med motiverade elever, engagerade och välutbildade lärare.