Mars 2019

Våren rullar på, bland annat med APL-perioder på flera program och intressanta valresultat från högstadiet!

Ansökningsläget

De första ansökningssiffrorna inför hösten 2019 har kommit och det ser glädjande ut på alla program inom Teknikcollege på Njudungsgymnasiet så det finns goda chanser till fulla och engagerade klasser till hösten.

Årskurs 8-dagen

I skrivande stund pågår arbetet med den tredje årskurs 8-dagen. Denna dag får alla elever i årskurs 8 möjlighet att göra studiebesök på två industriföretag i Vetlanda kommun. Detta är ett ypperligt tillfälle att skapa teknikintresse och kunskap kring dagens industri. De medverkande företagen är i år Hydro, Elitfönster, Plannja, Trivselhus, Conform, Beslag & Metall, MP Bolagen och OBOS.

Årskurs 8-dagen genomförs den 24 april och är ett samarbete mellan Nuvab, Arbetsförmedlingen, näringslivet, grundskolan och Teknikcollege på gymnasieskolan.

Certifierad utbildning

Nu är det klart att även Vetlanda Lärcentrums YH utbildning Trähusprojektör är certifierad inom Teknikcollege. Till hösten startar även utbildning till underhållstekniker i samarbete med Campus Gislaved och vår ambition är att även certifiera den till hösten.

Läs mer om utbildningarna här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nationellt ESF-projekt, #SKM

Region Höglandet jobbar vidare med Teknikcollege nationella ESF-projekt Status, kvalitet, matchninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och vi i Vetlanda jobbar främst med delarna kring validering och ökad attraktionskraft.

Industriteknik Bas

Logga automation bas

Validering Industriteknik Bas och Automation Bas

Under våren 2019 kommer vi på Njudungsgymnasiet även kunna validera inom Automation Bas. Vi tittar också på ett par datum där vi tillsammans med Nuvab kommer erbjuda näringslivet ett antal platser för att prova på validering. Håll utkik i Nuvabslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster nyhetsbrev för datum och mer information.

Här kan du läsa mer om Svensk industrivalidering och Industriteknik Baslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ambassadörsutbildning

I slutet av februari var 7 elever (4 ifrån Njudungsgymnasiet) från Teknikcollege Höglandet i Stockholm för att genomföra och ha synpunkter på den kommande nationella ambassadörsutbildningen. I denna fick eleverna redskap för att till exempel prata med föräldrar och elever vid information inför gymnasievalet. Tanken är att dessa ambassadörer ska användas vid olika informationstillfällen där vi vill lyfta Teknikcollege lite extra.

I projektet har det också tagits fram en VR-upplevelse som påminner om ett datorspel. Den är indelad i fem interaktiva moment som på olika sätt visar upp industrins yrken och utbildningsmöjligheter. De fem momenten följer en tydlig röd tråd, likt en produktionskedja bestående av CAD, automation, CNC, svets samt en häftig avslutning. Fokus ligger på de mjuka värdena som ger en inblick i hur framtidens teknik och industri räddar miljön och skapar rätt förutsättningar för ett hållbart samhälle. Ambassadörerna kommer lära sig använda denna teknik och Teknikcollege Höglandet har tillgång till en VR-utrustning att använda vid exempelvis gymnasiemässor eller liknande.

Camilla Karlsson

Camilla.Karlsson@vetlanda.se