Lyssna
Dela
Kontakt

Fordons- och transportprogrammet

Är du en fantasifull problemlösare och vill säkra ett jobb för framtiden? Fordon- och transportprogrammet är för dig som är intresserad av bilar och modern teknik.

En kille mekar med en bil.

I utbildningen som personbilstekniker får du kunskaper inom diagnostik, reparation och service av lätta fordon. Du lär dig felsökning på personbilar och skaffar dig kunskaper om hur du åtgärdar felen. Förutom elektronik får du också lära dig om karosseri, inredning, bromsar och andra mekaniska delar.

En personbilstekniker arbetar självständigt och är oftast specialiserad på vissa uppgifter. Arbetet kräver att du är noggrann, har tålamod och är serviceinriktad.

Vad kan jag göra efter utbildningen?

Efter utbildningen kan du börja arbeta direkt eller fortsätta studera. Via individuella val har du möjlighet att få grundläggande högskolebehörighet, yrkescertifikat och hjälp till körkortet.

Du kan bland annat jobba som personbilstekniker på bilverkstad, bensinstation, bärgningsföretag, däckverkstad eller hos större åkeriföretag. Du kan också jobba som kundtjänstmottagare eller försäljare inom fordonsbranschen.

Kurser i utbildningen

Programmet omfattar 2 500 gymnasiepoäng.

Poängplan

Lärling - kombinera arbete med studier i skolan

Som lärling får du möjlighet att lära dig ett yrke genom att kombinera arbete på en arbetsplats med studier i skolan. Det innebär att du går minst halva din gymnasieutbildning på en eller flera arbetsplatser.

Under ditt andra och tredje år kommer du att varva teoretiska studier och arbetsplatsförlagt lärande. Du läser två veckor på skolan och därefter två veckor på en arbetsplats.

Du kan läsa mer om hur det är att vara lärling, vilken ersättning som ges och vilka försäkringar som gäller hos Skolverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lärling - Handledarpärm

Högskolebehörighet

Genom dina val har du möjlighet att få högskolebehörighet direkt på programmet. För grundläggande högskolebehörighet krävs godkänt betyg i Svenska 2 och 3 samt Engelska 6.

Kontakt

Mats Fransson

Lärare gy yrkesämnen
Telefon: 0383-975 67
mats.fransson@vetlanda.se

Daniel Björketun

Rektor
Telefon: 0383-974 39
daniel.bjorketun@vetlanda.se

Eva Jacobsen

Studie o yrkesvägledare
Telefon: 0383-975 73, 072-522 84 10
eva.jacobsen@vetlanda.se