Komvux gymnasial nivå
Kurserna startar vid tillräckligt antal sökande med reservation för eventuella ändringar. Du kan bara ansöka till den period som ligger närmast i tid.
Behöver du studie- och yrkesvägledning kan du läsa mer på vår sida om studie- och yrkesvägledning.
Ansök och lämna in dina betyg
När du loggat in i ansökan visas steg för steg hur du ska göra när du ansöker.
- Du kan bara söka kurser till närmast kommande period.
- Antagningsbesked/kallelse skickas till din folkbokföringsadress senast en vecka innan kursstart.
Betyg måste lämnas in
Du måste lämna betyg till studie- och yrkesvägledare före sista ansökningsdag. Utan betyg är din ansökan inte komplett och vi kan inte handlägga den. Om du fotar betyget behöver vi bild på hela betyget.
Då kan du inte ansöka via webben
- Om du är skriven i en annan kommun.
- Om du inte har BankID.
- Om du har skyddad identitet.
Kontakta Vetlanda Lärcentrum via e-post för att få en blankett att fylla i om du inte kan använda vår e-tjänst. Har du frågor kontaktar du våra studie- och yrkesvägledare.
Behörighet
Du är behörig att delta i kommunal vuxenutbildning från och med 1 juli det år du fyller 20 år eller tidigare om du slutfört en treårig gymnasieutbildning. Du kan också ha förutsättningar att följa undervisningen med hänsyn till tidigare studier och verksamhet.
Är du osäker på din behörighet – hör av dig så hjälper vi dig!
Kartläggning och validering om du saknar betyg
Har du erfarenheter inom ett yrkesområde som du saknar betyg på? Funderar du på att börja studera men vill undvika att läsa det du redan kan? Då har du rätt till en översiktlig, inledande kartläggning.
Validering är en bedömning och värdering av ditt kunnande i ett visst ämnes- eller yrkesområde. Det har ingen betydelse hur du har lärt dig det du kan. Du kan ha skaffat dig kunskaperna genom utbildning, arbetsliv eller på fritiden.
Valideringsprocessen startar med en inledande kartläggning som studie- och yrkesvägledare på Vetlanda Lärcentrum erbjuder. I den inledande kartläggningen får du berätta om dina tidigare erfarenheter, utbildningar, arbete och intressen. Det kan då visa sig att du har kunskaper och erfarenheter som du inte har betyg på som kan vara möjliga att validera.
När den inledande kartläggningen är klar går ärendet vidare till rektor för handläggning. Han tar sedan beslut om möjlighet till fördjupad kartläggning och bedömning.
Gymnasiekurser
-
Allmän automationsteknik
-
Avhjälpande underhåll 1
-
Biologi 1
Handlar om ekologi, evolution och genetik och hållbar utveckling. Hur naturen fungerar helt enkelt! Vi går igenom många ord och begrepp inom biologin, men läser även om helheten och kretslopp och hur det hänger ihop.
-
Biologi 2
Fokus på celler, molkylärbiologi, genetik och hur kroppen fungerar.
-
Cad 1
-
Cad 2
-
Cad/cam
Lär dig planera och organisera arbete i cam-system för programmering, simulering och testning av bearbetningsprogram för datorstyrd produktionsutrustning.
-
Datorstyrd produktion (fräs)
-
Datorstyrd produktion (svarv)
-
Datorstyrd produktion 1
-
Datorstyrd produktion 2
-
Drycker och ansvarsfull alkoholservering
Du får lära dig om: Alkohollagstiftning och etik, skadeverkningar och risker kring alkoholkonsumtion. Ursprung, tillverkning och användning av kalla och varma drycker, måltidsdrycker, öl, sprit och vin. Serveringsmetoder och dryckestraditioner.
-
Engelska 5
Vi talar, läser och skriver engelska under lektionerna. Kursen avslutas med ett nationellt prov.
-
Engelska 6
Vi talar, läser och skriver engelska under lektionerna. Kursen avslutas med ett nationellt prov.
-
Engelska 7
Kursen består av muntliga föredrag och diskussioner, en skriftlig uppsats liknande högskolans uppsatser samt skriftliga bokrecensioner av två autentiska engelska romaner.
-
Florist 1
-
Florist 2
-
Florist 3
-
Fysik 1a
Du utvecklar kunskaper om fysikens begrepp, teorier, modeller och arbetsmetoder.
-
Fysik 2
Undervisningen i ämnet fysik syftar till att eleverna utvecklar kunskaper om fysikens begrepp, teorier, modeller och arbetsmetoder.
-
Geografi 1
Kursen är en blandning av natur- och kulturgeografi.
-
Hantverk introduktion
-
Historia 1a1
-
Historia 1a2
-
Historia 1b
Kursen ska ge kunskaper om tidsperioder, händelser och personer utifrån olika tolkningar och perspektiv. Kursen ska också ge förmåga att använda historiska kunskaper för att förstå nutiden och för att ge perspektiv på framtiden.
-
Hygien
-
Industritekniska processer
-
Kemi 1
En grundkurs i kemi där vi ägnar mycket tid åt begrepp och förklaringsmodeller inom kemis värld. De olika avsnitten handlar om materia, kemisk bindning, reaktioner och hur man räknar med kemiska formler.
-
Kemi 2
Tonvikten ligger på organisk kemi (kolväten), biokemi och analytisk kemi. Här lär man sig också att skriva rapporter och utvärdera resultat av det man gör.
-
Livsmedels- och näringskunskap 1
-
Matematik 1a
-
Matematik 1b
-
Matematik 1c
-
Matematik 2a
-
Matematik 2b
-
Matematik 2c
-
Matematik 3b
-
Matematik 3c
-
Matematik 4
-
Material och miljö
-
Matlagning - specialisering
-
Matlagning 1
-
Matlagning 2
-
Matlagning 3
-
Matlagning 4
-
Människan i industrin 1
-
Naturkunskap 1a1
Begrepp i kursen är hållbar utveckling, naturvetenskapliga aspekter och arbetsmetoder samt ett naturvetenskapligt förhållningssätt.
-
Naturkunskap 1a2
Den handlar i första hand om hållbar utveckling, miljö, energi och sexualitet.
-
Naturkunskap 1b
En större kurs som även handlar om hälsa, kost, evolution och genetik. Den här kursen väljer man om man är intresserad av naturvetenskap och om man vill kunna läsa Naturkunskap 2 sedan.
-
Naturkunskap 2
En fortsättningskurs som handlar om universum, evolution, teknik och människokroppen. Några utbildningar, till exempel sjuksköterske- och lärarutbildningarna, kräver att man läst Naturkunskap 2.
-
Produktionskunskap 1
-
Produktionsutrustning 1
-
Psykologi 1
Vi läser om de olika förklaringsmodellerna, samt hur vi påverkas av arv och miljö. I socialpsykologin läser vi om grupper, våra olika roller samt grupptryck.
-
Religionskunskap 1
Fokus ligger på de fem världsreligionerna och ger en fördjupning i hur dessa är uppbyggda, deras förändring genom tiderna och jämförelse med varandra. Vi läser även om andra livsåskådningar och om moral och etik.
-
Samhällskunskap 1a1
Tar upp demokrati och mänskliga rättigheter, så styrs Sverige, Europa och Världen. Lag och rätt samt vardagslivets ekonomi och juridik.
-
Samhällskunskap 1a2
Tar upp politiska ideologier, samhällsekonomi, massmediers och informationsteknikens roll. Samhällsvetenskapliga begrepp, teorier, modeller och metoder. Olika presentationsformer och tekniker.
-
Samhällskunskap 1b
Kursen innehåller grundläggande medborgarkunskaper demokrati och diktatur. Vi pratar om våra grundläggande regler för hur Sverige styrs på central, regional och lokal nivå och även andra utländska politiska system fungerar.
-
Service och bemötande 1
-
Specialkoster
En kurs där du får kunskap om allergier och näringsberäkning och lär dig hantera specialkoster.
-
Svenska 1
Det centrala är att läsa olika texttyper såsom berättande, argumenterande och utredande texter, samt att träna på att skriva olika sorters texter.
-
Svenska 2
I svenska 2 får du öka din förmåga att kommunicera i tal och skrift. Vi tränar på att läsa och skriva i olika typer av texter, främst utredande och argumenterande texter.
-
Svenska 3
Det centrala är den retoriska arbetsprocessen, då du lär dig att både tala och skriva utifrån den.
-
Svenska som andraspråk 1
Efter svenska som andraspråk på grundläggande nivå kan du fortsätta dina studier på gymnasial nivå, SVA1.
-
Svenska som andraspråk 2
Här jobbar du vidare med att läsa, skriva, tala och lyssna. Du läser mycket, både skön- och facklitteratur, sammanfattar och lär dig att tolka, analysera, reflektera och dra slutsatser.
-
Svenska som andraspråk 3
Mycket fokus ligger på att läsa, sammanfatta och skrivna egna texter med vetenskaplig karaktär. Du kommer att få träna på ett analysera, tolka, reflektera och sammanfatta.
-
Tillverkningsunderlag 1
-
Tradition och utveckling
-
Vård och omsorg specialisering
Ämnet vård och omsorg specialisering möjliggör en fördjupning inom ett valt kunskapsområde. Exempel inom gerontologi, geriatrik, palliativ vård, rehabilitering och habilitering, demenssjukvård, prehospital vård samt psykiatri.
Yrkesutbildningar gymnasial nivå
-
Automatiserad husproduktion, 255 Nyp
Utbildning för dig som vill bli en del av framtidens automatiserade husproduktion.
Läs mer
-
Florist
På utbildningen varvas praktiskt ateljéarbete med teoretiska kurser. Det är en kreativ utbildning där programmets målsättning är att ge grundläggande yrkeskunskaper inom hantverk.
Läs mer
-
Vård och omsorg
Vård- och omsorgsutbildningen karaktäriseras av kunskaper om människan ur biologiskt, psykologiskt, socialt och existentiellt perspektiv och omfattar människans hela livsförlopp.
Läs mer
-
Industri påbyggnad - Verktygsteknik
Utbildningen riktar sig till dig som vill fördjupa dina yrkeskunskaper för att arbeta inom industrin, mot verktygstillverkning.
Läs mer
-
Kockutbildning
Kockutbildningen ger grundläggande kunskaper för arbete inom olika typer av restauranger och storhushåll. Gästen står i centrum och känslan för service går som en röd tråd genom utbildningen.
Läs mer
Yrkesutbildningar i andra kommuner på Höglandet
Om du är intresserad av en utbildning i en annan kommun, ta först kontakt med studie- och yrkesvägledare i din hemkommun.
Yrkesutbildningar i Eksjö Länk till annan webbplats.
%20Medfinansieras%20av%20Europeiska%20unionen.jpg)
Våra yrkesutbildningar medfinansieras av Europeiska Unionen.
Studera på skolan eller på distans
Vi erbjuder studieformerna lärarledd undervisning eller närdistans. Oavsett studieform kommer du att arbeta med datorn via lärplattform.
Lärarledd undervisning
Du studerar tillsammans med andra under schemalagda lektioner, kontinuerligt, i Vetlanda. Den lärarledda undervisningen kan bara startas vid tillräckligt antal sökande.
Närdistans
Du planerar, tillsammans med lärare, studierna efter dina önskemål. Du erbjuds individuell handledning i Vetlanda med möjlighet att träffa lärare vid överenskomna tillfällen. Största delen av utbildningen sker via lärplattform. Med hjälp av kurslitteratur, studie- och lärarhandledning arbetar du på egen hand.
Distans
Du som är folkbokbokförd i Vetlanda kommun och som behöver läsa helt på distans kan göra det via NTI-skolan Länk till annan webbplats.om Vetlanda Lärcentrum inte erbjuder kursen. I vissa fall är det rektor på Vetlanda Lärcentrum som beslutar om antagande.
All utbildning sker via webben och det ställer stora krav på dig som elev. Du förväntas kunna planera, studera och redovisa på egen hand och du har bara kontakt med lärare via internet eller per telefon.
Om du blir antagen har du rätt att studera i Vetlanda Lärcentrums lokaler och använda skolans elevresurser, Du kan även få hjälp av specialpedagog i studiehallen.
Startdatum lärarledda lektioner, 15-veckorsperioder
Biologi 1, BIOG1000X
Vecka 32 och 10.
Biologi 2, BIOG2000X
Vecka 47.
Historia 1b, HISTB00X
Vecka 32, 47 och 10.
Kemi 1, KEMI1000X
Vecka 32 och 10.
Kemi 2, KEMI2000X
Vecka 47.
Naturkunskap 1a1, NATU1A10X
Vecka 47 och 10.
Naturkunskap 1a2, NATU1A20X
Vecka 47 och 10.
Naturkunskap 1b, NAT1B00X
Vecka 47 och 10.
Samhällskunskap 1a1, SAMH1A10X
Vecka 32, 47 och 10.
Samhällskunskap 1b, SAMH1B00X
Vecka 32, 47 och 10.
Svenska 1, SVEN1000X och Svenska som andraspråk 1, SVEA1000X
Vecka 32, 47 och 10.
Svenska 2, SVEN2000X och Svenska som andraspråk 2, SVEA2000X
Vecka 32, 47 och 10.
Svenska 3, SVEN3000X och Svenska som andraspråk 3, SVEA3000X
Vecka 32, 47 och 10.
Startdatum närdistans med handledning
Samhällskunskap 1a1, SAMH1A10X
Vecka 32, 40, 47, 2 och 10.
Samhällskunskap 1a2, SAMH1A20X
Vecka 32, 40, 47, 2 och 10.
Samhällskunskap 1b, SAMH1B00X
Vecka 32, 40, 47, 2 och 10.
Svenska 1, SVEN1000X och Svenska som andraspråk 1, SVEA1000X
Vecka 32, 40, 47, 2 och 10.
Svenska 2, SVEN2000X och Svenska som andraspråk 2, SVEA2000X
Vecka 32, 40, 47, 2 och 10.
Startdatum distans NTI
-
Biologi
Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och naturen.
Läs mer
-
Engelska - Nationell delkurs 1
Målet med de fyra delkurserna i engelska är att du, när du är klar med delkurs 4, ska ha de kunskaper som man har när man slutar högstadiet och ska börja läsa engelska på gymnasienivå.
Läs mer
-
Engelska - Nationell delkurs 2
Målet med de fyra delkurserna i engelska är att du, när du är klar med delkurs 4, ska ha de kunskaper man har när man slutar högstadiet och ska börja läsa engelska på gymnasienivå.
Läs mer
-
Engelska - Nationell delkurs 3
Målet med de fyra delkurserna i engelska är att du, när du är klar med delkurs 4, ska ha de kunskaper man har när man slutar högstadiet och ska börja läsa engelska på gymnasienivå.
Läs mer
-
Engelska - Nationell delkurs 4
Målet med de fyra delkurserna i engelska är att du, när du är klar med delkurs 4, ska ha de kunskaper man har när man slutar högstadiet och ska börja läsa engelska på gymnasienivå.
Läs mer
-
Fysik
Undervisningen i ämnet fysik syftar till att eleverna utvecklar kunskaper om fysikaliska sammanhang samt nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden.
Läs mer
-
Geografi
En kurs för dig som inte har läst geografi i Sverige innan eller vill friska upp dina kunskaper från grundskolan. Den är också bra för dig som vill bredda dina svenskkunskaper.
Läs mer
-
Grundläggande kurs i naturorienterade ämnen, inledande kurs
Med kunskaper inom det naturvetenskapliga området får individen redskap för att utveckla ett kritiskt förhållningssätt och handlingsberedskap för att verka och bidra till en hållbar utveckling.
Läs mer
-
Grundläggande kurs i naturorienterade ämnen, fortsättningskurs
Med kunskaper inom det naturvetenskapliga området får individen redskap för att utveckla ett kritiskt förhållningssätt och handlingsberedskap för att verka och bidra till en hållbar utveckling.
Läs mer
-
Grundläggande kurs i samhällsorienterande ämnen, fortsättningskurs
Kunskaper i de samhällsorienterande ämnena ger individen verktyg att delta i samhällslivet, att påverka sin livssituation och att bidra till samhällets utveckling. Dessa kunskaper är särskilt betydelsefulla i en komplex samtid som präglas av snabb utvecklingstakt, globalisering och mångfald.
Läs mer
-
Grundläggande kurs i samhällsorienterande ämnen, inledande kurs
Kunskaper i de samhällsorienterande ämnena ger individen verktyg att delta i samhällslivet, att påverka sin livssituation och att bidra till samhällets utveckling. Dessa kunskaper är särskilt betydelsefulla i en komplex samtid som präglas av snabb utvecklingstakt, globalisering och mångfald.
Läs mer
-
Historia
Kursen är för dig som inte har läst historia i Sverige innan eller vill friska upp dina kunskaper från grundskolan. Är också bra för dig som vill bredda dina svenskkunskaper.
Läs mer
-
Kemi
Undervisningen i ämnet kemi syftar till att eleverna utvecklar kunskaper om kemiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden.
Läs mer
-
Matematik - Nationell delkurs 1
Målet med kurserna i matematik är att du, när du är klar med delkurs 4, ska ha de kunskaper man har när man slutar högstadiet och ska börja läsa matematik på gymnasienivå.
Läs mer
-
Matematik - Nationell delkurs 2
Målet med kurserna i matematik är att du, när du är klar med delkurs 4, ska ha de kunskaper man har när man slutar högstadiet och ska börja läsa matematik på gymnasienivå.
Läs mer
-
Matematik - Nationell delkurs 3
Målet med kurserna i matematik är att du, när du är klar med delkurs 4, ska ha de kunskaper man har när man slutar högstadiet och ska börja läsa matematik på gymnasienivå.
Läs mer
-
Matematik - Nationell delkurs 4
Målet med kurserna i matematik är att du, när du är klar med delkurs 4, ska ha de kunskaper man har när man slutar högstadiet och ska börja läsa matematik på gymnasienivå.
Läs mer
-
Religionskunskap
För dig som inte har läst religionskunskap i Sverige innan eller vill friska upp dina kunskaper från grundskolan. Kursen är också bra för dig som vill bredda dina svenskkunskaper.
Läs mer
-
Samhällskunskap
Kursen vänder sig till dig som inte har läst samhällskunskap i Sverige innan eller vill friska upp dina kunskaper från grundskolan. Den är också lämplig för dig som vill bredda dina svenskkunskaper.
Läs mer
-
Svenska - Nationell delkurs 1
Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket utvecklar människan sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts.
Läs mer
-
Svenska - Nationell delkurs 2
Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket utvecklar människan sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts.
Läs mer
-
Svenska - Nationell delkurs 3
Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket utvecklar människan sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts.
Läs mer
-
Svenska - Nationell delkurs 4
Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket utvecklar människan sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts.
Läs mer
-
Svenska som andraspråk - Nationell delkurs 3
Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts.
Läs mer
-
Svenska som andraspråk - Nationell delkurs 4
Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts.
Läs mer
-
Svenska som andraspråk -Nationell delkurs 2
Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts.
Läs mer
Startdatum yrkesutbildningar
Automatiserad husproduktion, tre terminer
Startdatum är inte fastställt.
Kockutbildning, tre terminer
Utbildningen startar två gånger om året, i augusti och januari.
- Hösten 2025: 18 augusti–19 december, 400 poäng
- Våren 2026: 8 januari–27 maj, 400 poäng
- Hösten 2026: 17 augusti-18 december, 400 poäng
Vård- och omsorgsutbildning, tre terminer
Utbildningen startar två gånger om året, i augusti och januari.
Kurserna kan även läsas som närdistans, kontakta vårdlärarna på telefon 0383–976 09.
Studietider för VO25:
- Hösten 2025: 18 augusti–18 januari 2026, 450 poäng
- Våren 2026: 19 januari–12 juni, 450 poäng
- Hösten 2026: 17 augusti–15 januari 2027
Industriteknik grund, 800 poäng, två terminer
Startdatum är inte fastställt.
Verktygstekniker, 1000 poäng
Utbildningen startar en gång om året, i augusti.
- 18 augusti 2025–12 juni 2026
Floristutbildning, 1000 poäng, två terminer
Utbildningen startar en gång om året, i augusti, under förutsättning att vi har platser på floristutbildningen på Njudungsgymnasiet. Platserna upphandlas en gång om året.
- Hösten 2025: 25 augusti–19 december
- Våren 2026: 8 januari-10 juni
Studieekonomi
Studiemedel
De flesta av våra utbildningar ger dig möjlighet att söka studiemedel från CSN Länk till annan webbplats. (Centrala studiestödsnämnden). Har du frågor, kontakta CSN.
Studiestartsstöd
För dig som:
- har kort utbildning
- är arbetslös och inskriven på arbetsförmedlingen
- är mellan 25-56 år.
Läs mer på CSN:s hemsida Länk till annan webbplats. eller kontakta studie- och yrkesvägledare om du vill veta mer.
Omställningsstöd
Om du är mellan 27 och 62 år och har arbetat minst åtta år under de senaste 14 åren kan du ansöka om omställningssstudiestöd hos CSN. Det är lång handläggningstid så du behöver söka i god tid.
Ansök om omställningsstudiestöd Länk till annan webbplats.
Läs mer om villkor för omställningstudiestöd Länk till annan webbplats.
Urval vid många sökande
Om vi får många sökande till gymnasiala kurser görs ett urval enligt förordningen om kommunal vuxenutbildning 3 kap 7§. Länk till annan webbplats. Företräde ges till den sökande som har störst behov av utbildning på grund av att den sökande
- önskar fullfölja studier som den sökande har påbörjat enligt en upprättad individuell studieplan,
- inte har uppnått kraven för en gymnasieexamen eller genomgått någon utbildning som motsvarar utbildning i gymnasieskolan,
- är eller riskerar att bli arbetslös,
- behöver utbildningen för pågående yrkesverksamhet, eller
- behöver utbildningen för planerat yrkesval.
Urval görs inte om en sökande har rätt att delta enligt 20 kap. 19 § i skollagen. Länk till annan webbplats.