Lyssna
Dela
Kontakt

Biblioteket

Skolbiblioteket på Njudungsgymnasiet är öppet och bemannat hela skoldagen. I biblioteket finns facklitteratur och skönlitteratur av olika svårighetsgrad. Där finns också studieplatser, där du kan sitta och studera i lugn och ro.

Skolbiblioteket

Sök, reservera och låna om böcker.länk till annan webbplats

Du får låna en bok i fyra veckor, en film i en vecka och klassuppsättning i sex veckor.

Har du tappat bort en lånad bok? Borttappade böcker ersätts med 150 kronor. Om du har tappat bort en bok kommer en faktura att skickas hem till dig.

Elib

Via Eliblänk till annan webbplats kan du gratis låna E-böcker och ljudböcker att ladda ner till din telefon, surfplatta eller dator. För att kunna låna via Elib behöver du ett lånekort från Vetlanda bibliotek.

Inläsningstjänst

Via Inläsningstjänstlänk till annan webbplats har du som elev möjlighet att lyssna på dina läromedel. Vid inloggning är användarnamnet din e-post som du fått av skolan och lösenordet är vetlanda. Inläsningstjänst finns också som app.

Legimus

Legimuslänk till annan webbplats är en tjänst som hjälper dig som har dyslexi eller någon annan läsnedsättning som gör att du har svårt att läsa. Utifrån dina behov har du möjlighet att låna talböcker, e-textböcker eller punktskriftsböcker.

Är du i behov av ett Legimus-konto? Då kan skolbiblioteket hjälpa dig. Om du är under 18 år måste du ha målsmans underskrift. Det finns en särskild blankett som du kan hämta i biblioteket.

NE.se

Börja din sökning i ett uppslagsverk. På NE.selänk till annan webbplats får du en bra sammanfattning av ditt ämne och dessutom tips på sökord och synonymer. Du som är elev på Njudungsgymansiet kan skapa ett personligt kontot som går att använda hemifrån.

Sök artiklar ur dagstidningar, kvällstidningar och tidskrifter

 • Artikelsöklänk till annan webbplats - vissa artiklar går att läsa direkt på skärmen, andra kan bibliotekarien hjälpa dig att beställa.
 • Retriever Mediearkivlänk till annan webbplats - alla artiklar går att läsa direkt på skärmen. Här hittar du också artiklar från Vetlanda-Posten. 

Vetenskapliga artiklar

Nya forskningsresultat eller teorier publiceras ofta i form av vetenskapliga artiklar.

En vetenskaplig artikel följer en bestämd mall som påminner om en akademisk uppsats. I en vetenskaplig artikel brukar det ingå:

 • ett abstrakt eller sammanfattning
 • en introduktion
 • en metodbeskrivning
 • en resultatdel
 • diskussion och slutsatser
 • referenser

Vetenskapliga artiklar granskas av andra forskare inom ämnet innan de publiceras. Vetenskapliga artiklar är oftast på engelska eftersom de vänder sig till en internationell publik.

Sök vetenskapliga artiklar

 • DOAJlänk till annan webbplats - en databas som drivs av Lunds universitetsbibliotek. Här hittar du artiklar från cirka 12 000 vetenskapliga tidsskrifter.
 • DIVAlänk till annan webbplats - forskningspublikationer och studentuppsatser från 28 lärosäten i Sverige.
 • Libris uppsöklänk till annan webbplats - examensarbeten och uppsatser från svenska universitet och högskolor.
 • Google Scholarlänk till annan webbplats - vetenskapliga artiklar, avhandlingar och böcker.

Så skriver du en källförteckning

När du skriver en faktatext där du hämtat information från andra författare, till exempel från en bok, ett uppslagsverk eller på Internet, ska du tala om var du hittade informationen. Du måste skriva en så kallad källförteckning.

Böcker

Författare (årtal), Titel i kursiv stil, Förlagsort: Förlag

Exempel: Grünbaum, Catharina, "Orden vi ärvde", Dagens Nyheter, 1993‑03‑1

Webbsidor

Författare eller organisation som ligger bakom sidan, Titel i kursiv stil, (årtal eller senast uppdaterad), datum som du tittade på sidan, webbadress

Exempel: Hellberg, Staffan ”Nordiska språk”, Nationalencyklopedin, band 14, 199

Tidskriftsartiklar

Författare, artikelns titel inom citationstecken, Tidskriftens titel i kursiv stil, tidskriftens nummer, årtal

Exempel: Hellberg, Staffan ”Nordiska språk”, Nationalencyklopedin, hämtad 2016‑01‑11 från http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/nordiska-språkInstitutet för språk- och folkminnen

Tidningsartiklar

Författare, artikelns titel inom citationstecken, Tidningens namn i kursiv stil, datum

Exempel: Svenska (2014), hämtad 2016‑01‑11 från http://www.sprakochfolkminnen.se/om-oss/for-dig-i-skolan/sprak-for-dig-i-skolan/spraken-i-sverige/svenska.html

Uppslagsverk

Författare (om det finns), Artikelns titel inom citationstecken, Uppslagsverkets titel i kursiv stil, band, årtal

Exempel: Karlsson, Mats, "Så stympades urnordiskan", Språktidningen, nr. 6, 2014

Elektroniska uppslagsverk

Författare (om det finns), Artikelns titel inom citationstecken, Uppslagsverkets titel i kursiv stil (årtal eller senast uppdaterad), datum som du tittade på sidan, webbadress

Exempel: Waje, Lennart och Skoglund, Svante (2011), Svenska timmar: språket, 4 uppl., Malmö: Gleerups

Kontakt

Pernilla Lönner

Bibliotekarie
Telefon: 0383-973 84
pernilla.lonner@vetlanda.se

Staffan Bardh Vidhall

Bibliotekarie
Telefon: 0383-975 61
staffan.bardh-vidhall@vetlanda.se