Dela
Kontakt

Vård- och omsorgsprogrammet

Gillar du spännande möten med människor och vill säkra ett jobb för framtiden? På vård- och omsorgsprogrammet får du kunskap och möjlighet att utveckla din förmåga att hjälpa andra.

På vård- och omsorgsprogrammet får du grundläggande kunskaper som behövs för att arbeta inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg, psykiatri samt inom omsorg för personer med funktionsnedsättning.

Du lär dig om människors olika behov och förstår vilken betydelse livsstilen har för hälsan/ohälsan. Du får öva dig i att bemöta människor på ett yrkesmässigt sätt.
Du tränar dig i att utföra arbetsuppgifter som krävs i yrkeslivet, till exempel hjälp med personlig omvårdnad, medicintekniska uppgifter, hushållsuppgifter och administrativa och sociala uppgifter.

Programmet utgår från arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att planera, genomföra och dokumentera arbetet samt att ta initiativ och vara kreativ.

I utbildningen varvas teoretiska kunskaper med praktisk träning. Du kommer också att vara ute på praktik i totalt 15 veckor.

Vad kan jag göra efter utbildningen?

Efter examen från programmet kan du ansöka om att bli undersköterska. Det gör du hos Socialstyrelsen.

Du kan bland annat jobba inom kommunal äldreomsorg, hemtjänst, på sjukhus eller på vårdcentral, inom hemsjukvård, psykiatri samt inom omsorg för personer med funktionsnedsättning.

Utbildningen ger grundläggande högskolebehörighet. För grundläggande högskolebehörighet krävs yrkesexamen samt godkänt betyg i svenska nivå 2, nivå 3 och engelska nivå 2. Många utbildningar inom högskola kräver dessutom särskild behörighet. På yrkeshögskolan finns flera vidareutbildningar efter programmet.

Programmet ger bra grundkunskaper till dig som vill vidareutbilda dig till exempelvis polis, socionom, brandman, sjuksköterska, fysioterapeut eller arbetsterapeut.

Kurser/Ämne i utbildningen

Certifierad utbildning

Utbildningen är certifierad av Vård- och omsorgscollege Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Genom ett nära samarbete med kommunerna på Höglandet och regionen anpassas och utformas innehållet i utbildningen efter arbetsmarknadens behov.

Certifieringen innebär bland annat krav på utbildade lärare och kreativa lärmiljöer med modern teknik och utrustning.

Kontakt

Helen Burmann-Lindström

Lärare gy, yrkesämnen
Telefon: 0383-975 74
helen.burmann-lindstrom@hoglandet.se

Mikaela Robeling

Rektor
Telefon: 0383-976 98
mikaela.robeling@hoglandet.se

Kajsa Roslund

Studie- yrkesvägledare
Telefon: 0383-975 60
kajsa.roslund@hoglandet.se