Dela
Kontakt

Utbilda dig till gymnasieingenjör

Vill du utbilda dig till ingenjör och börja arbeta direkt efter gymnasiet? Då har du möjlighet att läsa ett fjärde tekniskt år på Teknikprogrammet. 

En stor del av utbildningen görs i samarbete med näringslivet. I inledningen görs en serie studiebesök där du väljer ett av företagen. Efter att du och företaget lärt känna varandra under några veckor avslutas utbildningen med ett längre examensarbete. Det är ett lite större projekt som du gör åt företaget utifrån de behov som finns. Ett tidigare exempel finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Efter godkänd examen kan du få en 6 månaders yrkesintroduktion med lön eller bli anställd i ditt valda företag. Allt detta tillsammans gör att företaget får en god bild av dina förmågor och du kommer att ha stora chanser till fortsatt anställning om företaget har rekryteringsbehov.

Utbildningen ger dig också en bra grund för universitets- och högskoleutbildningar. Genom utbildningen får du praktiska kunskaper som gör det lättare att klara en högre utbildning.

Inriktning

Teknikprogrammets fjärde år erbjuder inriktningen produktionsteknik där fokus läggs på konstruktion och tillverkning av verktyg. Det kan till exempel vara ett pressverktyg som i flera steg pressar fram någon produkt från en plåtremsa. Det finns stora utmaningar och mycket tekniskt innehåll i en sådan design- och tillverkningsprocess.

Du kan läsa mer på utbildningens webbplats verktygstekniker.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pressverktyg

Sök gymnasieingenjörsutbildning

Skicka in din intresseanmälan till ett tekniskt fjärde år via
vår e-tjänst Gymnasieingenjör, ansökan Länk till annan webbplats.. Utbildningen startar 21 augusti 2024.

Behörighet

  • Du som går i trean eller redan har examen från teknikprogrammet kan söka till ett fjärde tekniskt år.
  • Det är tillåtet att göra en paus i dina studier innan du börjar det fjärde året.
  • Du måste börja utbildningen senast det kalenderår då du fyller 22 år.

Kurser i utbildningen

Certifierad utbildning

Utbildningen är certifierad till Teknikcollege Länk till annan webbplats. som en del i Teknikcollege Höglandet. Genom ett nära samarbete med ett 100-tal företag i regionen anpassas och utformas innehållet i utbildningen efter industrins framtida behov.

Bakom Teknikcollege står Industrirådet som består av ledande företrädare för svenska arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom industrisektorn.

Vilka yrken kan jag bli?

Efter utbildningen kan du till exempel jobba som verktygstekniker, CAD-konstruktör, produktionstekniker och CNC-operatör.

Kontakt

Mikael Lindén

Enhetschef
Telefon: 0381-679 571, 072-083 09 33
mikael.linden@hoglandet.se