Lyssna
Dela
Kontakt

Utbilda dig till gymnasieingenjör

Vill du utbilda dig till ingenjör och börja arbeta direkt efter gymnasiet? Då har du möjlighet att läsa ett fjärde tekniskt år på teknikprogrammet. 

Utbildningen ger dig djupare kunskaper inom teknik, ekonomi, projekt och ledarskap. Efter det fjärde året på gymnasiet blir du gymnasieingenjör.

En stor del av utbildningen görs i samarbete med näringslivet. Cirka 30 procent av utbildningen kommer du att få praktisera dina kunskaper hos företag. Det ger dig stora möjligheter till anställning efter examen och avslutad utbildning.

Utbildningen ger dig en bra grund för universitets- och högskoleutbildningar och särskild behörighet till teknisk högskola. Genom utbildningen får du praktiska kunskaper som gör det lättare att klara en högre utbildning.

Inriktning

Teknikprogrammets fjärde år erbjuder inriktningen produktions- och automationsteknik.

Du utbildas inom produktion, företagande och hur produktlinjer styrs. Inriktningen lär dig att planera, strukturera och utveckla för att göra produktionen så effektiv, miljövänlig och produktiv som möjligt.

Sök gymnasieingenjörsutbildning

Sök ett tekniskt fjärde år via vår e-tjänst Gymnasieingenjör, ansökanlänk till annan webbplats.

Behörighet

  • Du som går i trean eller redan har examen från teknikprogrammet kan söka till ett fjärde tekniskt år.
  • Det är tillåtet att göra en paus i dina studier innan du börjar det fjärde året.
  • Du måste börja utbildningen senast det kalenderår då du fyller 22 år.

Certifierad utbildning

Utbildningen är certifierad till Teknikcollegelänk till annan webbplats som en del i Teknikcollege Höglandet. Genom ett nära samarbete med ett 100-tal företag i regionen anpassas och utformas innehållet i utbildningen efter industrins framtida behov.

Bakom Teknikcollege står Industrirådet som består av ledande företrädare för svenska arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom industrisektorn.

Vilka yrken kan jag bli?

Efter utbildningen kan du till exempel jobba som projektledare, produktionstekniker, industridesigner eller arbetsledare.

Kontakt

Mikael Lindén

Gymnasierektor
Telefon: 0383-975 53, 072-141 27 58
mikael.linden@vetlanda.se

Eva Jacobsen

Studie o yrkesvägledare
Telefon: 0383-975 73, 072-522 84 10
eva.jacobsen@vetlanda.se