Lyssna
Dela
Kontakt

Samhällsvetenskapsprogrammet

Är du intresserad av samhällsfrågor och människans roll och beteende i samhället? Samhällsvetenskapsprogrammet är en bred och allmänbildande utbildning för dig som vill studera vidare efter gymnasiet.

I utbildningen får du bland annat lära dig samhällsvetenskapens historia för att kunna analysera och förstå samhället vi lever i idag. Du får relevanta kunskaper och verktyg för att tänka kritiskt och se sammanhang, tendenser och helhet inom samhällsutvecklingen. Du lär dig om demokrati, etik, genus och makt ur ekonomiska, sociala och politiska aspekter samt om medier och kommunikation. Samhällsprogrammet erbjuder även möjlighet att gå idrottsgymnasiet.

Inriktningar

Samhällsvetenskapsprogrammet erbjuder två inriktningar.

Beteendevetenskap

Inriktningen passar dig som är intresserad av människors utveckling, socialisation, samspel och levnadsvillkor. Du får möjlighet att fördjupa dig i ämnen som psykologi, sociologi och kommunikation. Du lär dig även om människors agerande som individer och deltagare i grupper, organisationer och samhällen.

Samhällsvetenskap

Inriktningen passar dig som är intresserad av samhällets utveckling, dess politiska, geografiska och historiska aspekter. Du får fördjupa dig i frågor kring internationella relationer, globalisering, resursfördelning och hållbar utveckling. Du lär dig också samhällsvetenskap, historia, religion och geografi.

Vad kan jag göra efter utbildningen?

Efter utbildningen kan du till exempel läsa vidare till journalist, statsvetare, kriminolog, marknadsförare, civilekonom, jurist, polis eller lärare.

Kurser i utbildningen

Högskolebehörighet

Programmet är högskoleförberedande, vilket betyder att du efter utbildningen kan studera vidare på högskola inom humaniora, juridik, pedagogik, teologi, beteendevetenskap, ekonomi, kommunikation och samhällsvetenskap. Du får även goda möjligheter att skaffa dig full meritpoäng för vidare högskolestudier.

Kontakt

Eva-Karin Svahn

Lärare gy allmänna ämnen
Telefon: 0380-975 64, 073-060 89 89
eva-karin.svahn@vetlanda.se

Mikaela Robeling

Rektor
Telefon: 0383-976 98, 072-143 40 69
mikaela.robeling@vetlanda.se

Ulrica Hildingsson

Studie o yrkesvägledare
Telefon: 0383-975 60, 072-227 00 57
ulrica.hildingsson@vetlanda.se