VVS- och fastighetsprogrammet

Är du en kreativ problemlösare och vill säkra ett jobb för framtiden? VVS- och fastighetsprogrammet är en utbildning för dig som tycker om att arbeta praktiskt och har intresse för miljö- och energifrågor.

VVS- och fastighetsprogrammet passar dig som vill arbeta med installation, drift, service och underhåll av energitekniska anläggningar och system i fastigheter. I utbildningen läser du till exempel ellära, systemuppbyggnad, värmelära och verktygs- & materialhantering.

Du lär dig att bemöta kunder, ge service och att utföra arbete på både företag och i människors hem på ett professionellt sätt. Här får du svaren på hur du du programmerar maskiner, sparar energi, är miljömedveten och undviker arbetsskador på jobbet.

Inriktningar

VVS- och fastighetsprogrammet erbjuder två inriktningar.

VVS

Inriktningen ger dig kunskap i installation, service och underhåll av värme- och sanitetssystem. Du lär dig även om energi- och miljöfrågor samt om säkerhet inom VVS-teknik.

Fastighet

Du lär du dig mer om hur fastigheternas olika tekniska system fungerar, till exempel värme och ventilation. Du får också kunskaper om hur service och underhåll utförs och dokumenteras.

Vad kan jag göra efter utbildningen?

Efter utbildningen kan du börja arbeta direkt eller fortsätta studera. Via individuella val har du möjlighet att få grundläggande högskolebehörighet.

Du kan arbeta inom områdena fastighet, kyl- och värmepump, ventilation och VVS. Du kan till exempel jobba som VVS-montör, fastighetsskötare eller fastighetstekniker.

Kurser i utbildningen

Programmet omfattar 2 500 gymnasiepoäng.

Poängplan

Lärling - kombinera arbete med studier i skolan

Som lärling får du möjlighet att lära dig ett yrke genom att kombinera arbete på en arbetsplats med studier i skolan. Det innebär att du går minst halva din gymnasieutbildning på en eller flera arbetsplatser.

Under ditt andra och tredje år kommer du att varva teoretiska studier och arbetsplatsförlagt lärande. Du läser två veckor på skolan och därefter två veckor på en arbetsplats.

Du kan läsa mer om hur det är att vara lärling, vilken ersättning som ges och vilka försäkringar som gäller hos Skolverketlänk till annan webbplats.

Certifierad utbildning

VVS- och fastighetsprogrammets båda inriktningar är klassade som certifierad utbildning.

VVS - Försklassig skola

Inriktingen VVS är cerifierad som förstklassig skola av VVS-Branschens Yrkesnämnd. Förstklassig skola är ett bevis på att du som elev får en bra utbildning som förbereder dig inför din lärlingstid för att öka möjligheten för dig att klara branschprovet.

Fastighet - Rekommenderas av fastighetsbranschen

Inriktningen fastighet rekommenderas av Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd. Certifieringen innebär att Njudungsgymnasiet bedöms ha förutsättningar att ge en kvalitativ och konkurrenskraftig utbildning som uppfyller fastighetsbranschens krav och framtida behov.

Högskolebehörighet

Genom dina individuella val har du möjlighet att få högskolebehörighet direkt på programmet. För grundläggande högskolebehörighet krävs godkänt betyg i Svenska 2 och 3 samt Engelska 6.

Sven Rosander

Lärare gy allmänna ämnen