Barn- och fritidsprogrammet

Gillar du att kommunicera och att arbeta med människor? Barn- och fritidsprogrammet passar dig som är intresserad av ledarskap och hälsa.

Genom utbildningen får du möjlighet att utveckla dina kunskaper om ledarskap, människor, idrott, hälsa, skapande verksamhet, friskvård och friluftsliv. På programmet får du prova på olika aktiviteter och du övar på din förmåga att möta, assistera och stödja barn, ungdomar och vuxna i deras utveckling. Utbildningen passar dig som har ett intresse för människor, samarbete och kommunikation.

Genom olika stimulerande aktiviteter och varierade arbetssätt skapas på Barn- och fritidsprogrammet och en god sammanhållning.

Inriktning

Pedagogiskt och socialt arbete

Du lär dig om barns, ungas och vuxnas utveckling, lärande, behov och rättigheter. Du får också kunskaper om pedagogiska och sociala verksamheter och lär dig mycket om människors olikheter och specialpedagogik.

Utbildningen ger dig yrkesutgången barnskötare eller elevassistent i skola och fritidshem.

APL

I din utbildning har du arbetsplatsförlagt lärande (APL) i minst 15 veckor. Du gör din APL inom förskola, skola eller fritidshem beroende på vald yrkesutgång. Vi erbjuder även möjlighet till att göra APL utomlands.

Genom APL får du chansen att tillämpa teorin i praktiken och utveckla en yrkesroll.

Vad kan jag göra efter utbildningen?

Efter utbildningen kan du bland annat jobba som elevassistent och barnskötare.

Via individuella val har du möjlighet att få grundläggande och särskild högskolebehörighet inom programmet. Då kan du vidareutbilda dig till exempelvis lärare inom förskola, skola och fritidshem, fritidsledare, socionom, behandlingspedagog, polis och hälsopedagog.

Kurser i utbildningen

Högskolebehörighet

Genom dina individuella val har du möjlighet att få högskolebehörighet direkt på programmet. För grundläggande högskolebehörighet krävs godkänt betyg i Svenska 2 och 3 samt Engelska 6.

Mikaela Robeling

mikaela.robeling@vetlanda.se