Barn- och fritidsprogrammet

Gillar du att kommunicera och att arbeta med människor? Barn- och fritidsprogrammet passar dig som är intresserad av ledarskap och hälsa.

I utbildningen får du möjlighet att utveckla dina kunskaper om ledarskap, människor, idrott, hälsa, friskvård och friluftsliv. Du övar på din förmåga att möta, assistera och stödja barn, ungdomar och vuxna i deras utveckling. Utbildningen passar dig som har ett intresse för samarbete och kommunikation.

Under utbildningen får du arbeta mycket med att genomföra uppgifter och lösa praktiska problem, både självständigt och i grupp.

I din utbildning kommer du få möjlighet till arbetsplatsförlagdt lärande i totalt 15 veckor.

Inriktningar

Barn- och fritidsprogrammet erbjuder två inriktningar.

Fritid och hälsa

Du lär dig om olika fritids- och friskvårdsverksamheter samt om människors hälsa.

Pedagogiskt arbete

Du lär dig om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter. Du får också kunskaper om pedagogiska verksamheter och hur de fungerar.

Vad kan jag göra efter utbildningen?

Efter utbildningen kan du bland annat jobba som elevassistent, barnskötare eller som personal inom idrotts- och fritidsanläggningar.

Via individuella val har du möjlighet att få grundläggande högskolebehörighet. Då kan du vidareutbilda dig till exempelvis lärare inom förskola, skola och fritidshem, fritidsledare, socionom, behandlingspedagog, polis och hälsopedagog.

Kurser i utbildningen

Programmet omfattar 2 500 gymnasiepoäng.

Poängplan

Högskolebehörighet

Genom dina individuella val har du möjlighet att få högskolebehörighet direkt på programmet. För grundläggande högskolebehörighet krävs godkänt betyg i Svenska 2 och 3 samt Engelska 6.

Mikaela Robeling

mikaela.robeling@vetlanda.se