Bygg- och anläggningsprogrammet

Är du händig, gillar fysiskt arbete och att jobba i varierade miljöer? Bygg- och anläggningsprogrammet är utbildningen för dig som vill bygga, underhålla och göra ombyggnationer av hus och anläggningar.

I utbildningen får du utveckla dina kunskaper och få färdigheter i byggnation och anläggning. Programmet utgår från olika arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ. Du lär dig också om möjligheterna att driva eget företag.

Du tränar dig i att planera, genomföra, dokumentera och kvalitetssäkra arbetet med moderna metoder. Du lär dig att välja utrustning, metoder och att arbeta på ett säkert sätt.

Inriktningar

Bygg- och anläggningsprogrammet erbjuder följande inriktningar:

• Husbyggnad
  • Mark- och anläggning
  • Måleri (lärling)
  • Plåtslageri (lärling)

Vad kan jag göra efter utbildningen?

Efter utbildningen kan du börja arbeta direkt eller fortsätta studera. Via individuella val har du möjlighet att få grundläggande högskolebehörighet och yrkescertifikat.

Du kan bland annat jobba som snickare, målare, betongarbetare, träarbetare, plåtslagare, golvläggare och väg- och anläggningsarbetare.

Kurser i utbildningen

Programmet omfattar 2 500 gymnasiepoäng.

Poängplan

Lärling - kombinera arbete med studier i skolan

Som lärling får du möjlighet att lära dig ett yrke genom att kombinera arbete på en arbetsplats med studier i skolan. Det innebär att du går minst halva din gymnasieutbildning på en eller flera arbetsplatser.

Under ditt andra och tredje år kommer du att varva teoretiska studier och arbetsplatsförlagt lärande. Du läser två veckor på skolan och därefter två veckor på en arbetsplats.

Du kan läsa mer om hur det är att vara lärling, vilken ersättning som ges och vilka försäkringar som gäller hos Skolverketlänk till annan webbplats.

Certifierad utbildning

Utbildningen är certifierad som branschrekommenderad skola av Byggnadsindustrins yrkesnämnd. Certifieringen innebär att Njudungsgymnasiet bedöms ha förutsättningar att ge grundläggande och kvalitativ yrkesutbildning som uppfyller byggbranschens krav.

Högskolebehörighet

Genom dina val har du möjlighet att få högskolebehörighet direkt på programmet. För grundläggande högskolebehörighet krävs godkänt betyg i Svenska 2 och 3 samt Engelska 6.

Tobias Areskough

Förstelärare Gymnasium